Niet gecategoriseerd

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking wint snel aan populariteit onder zowel doe-het-zelvers als professionals. Dit komt vooral door de unieke combinatie van duurzaamheid, flexibiliteit en gebruiksgemak die EPDM biedt. In tegenstelling tot traditionele dakbedekkingen zoals bitumen, is EPDM een synthetisch rubber dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Het materiaal is UV-stabiel, wat betekent dat het niet uitdroogt of barst onder invloed van zonlicht. Daarnaast is het bestand tegen ozon en diverse chemicaliën en heeft het een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar.

EPDM is ook een milieuvriendelijke keuze. Het is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur. Bovendien is de installatie relatief eenvoudig omdat EPDM in grote, naadloze stukken geleverd kan worden die op maat gemaakt zijn voor het specifieke dak. Dit vermindert de kans op lekkages aanzienlijk. De installatie vereist geen open vuur, wat de veiligheid tijdens het aanbrengen verbetert en het risico op brand verkleint.

Daarnaast is EPDM compatibel met verschillende soorten dakisolatie, wat kan leiden tot een betere energie-efficiëntie van het gebouw. Het materiaal is licht van gewicht, waardoor het geen extra belasting vormt voor de dakconstructie. Met al deze voordelen is het duidelijk waarom steeds meer mensen kiezen voor een epdm pakket voor hun dakprojecten.

Alles over de installatie

De installatie van EPDM dakbedekking begint met een goede voorbereiding. Het dakoppervlak moet schoon, droog en vrij van scherpe objecten zijn voordat de EPDM wordt aangebracht. Als onderlaag kan een PIR-isolatieplaat gebruikt worden, die niet alleen zorgt voor een glad oppervlak, maar ook de thermische prestaties van het dak verbetert.

De daadwerkelijke installatie van EPDM is eenvoudig en kan door iedereen met basis doe-het-zelf vaardigheden worden uitgevoerd. Het materiaal wordt op maat geleverd en kan dus direct uitgerold worden over het dakoppervlak. Vervolgens wordt de EPDM gelijmd met speciale EPDM lijm of gemonteerd met zelfklevende tape die speciaal ontworpen is voor dit doel. Vooral in combinatie met een epdm kit zorgt dit voor een naadloze en waterdichte afwerking.

Bij de installatie moet ook rekening gehouden worden met dakdetails zoals dakdoorvoeren, afvoeren en de dakranden. Voor deze details zijn er prefab oplossingen beschikbaar die het werk vereenvoudigen en bijdragen aan een professioneel resultaat. Na de installatie is het belangrijk om het dak te controleren op eventuele luchtbellen of plooien en deze glad te strijken voordat de lijm volledig uithardt.

Onderhoudstips voor een langdurig sterk dak

Ondanks dat EPDM bekend staat om zijn lange levensduur en weinig onderhoud, zijn er toch enkele tips die kunnen helpen om de levensduur van je dak nog verder te verlengen. Regelmatig je dak inspecteren op ophoping van bladeren, takken en ander vuil is belangrijk. Dit puin kan namelijk waterafvoer blokkeren en tot onnodige belasting op het dak leiden.

Het is ook aan te raden om minstens één keer per jaar het dak grondig te controleren op eventuele beschadigingen of slijtagepunten. Alhoewel EPDM bestand is tegen veel weersinvloeden, kunnen bijvoorbeeld scherpe objecten toch voor problemen zorgen. Kleine reparaties kunnen snel en eenvoudig uitgevoerd worden met behulp van een epdm kit, die speciaal ontworpen is om te hechten op EPDM materialen.

Tenslotte is het goed om te weten dat hoewel EPDM weinig onderhoud vergt, het wel reageert op bepaalde chemische stoffen. Voorkom daarom contact met oliën, vetten en sommige schoonmaakmiddelen die het rubber kunnen aantasten. Bij twijfel over het juiste onderhoudsproduct kan je altijd contact opnemen met de leverancier van je epdm pakket.

De beste accessoires voor jouw epdm dak

Bij de installatie van een EPDM dak zijn er verschillende accessoires die je niet mag vergeten. Gereedschappen zoals een schaar of mesje om de EPDM op maat te snijden, lijmkwasten of -rollers voor het aanbrengen van de lijm en handschoenen voor bescherming zijn essentieel.

Naast gereedschappen zijn er ook verschillende aanvullende producten die de duurzaamheid van je dak kunnen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan loodvervangers voor waterdichte aansluitingen aan schoorstenen of muren, of speciale afdichtingsbanden voor naden en overlappen. Het gebruik van kwalitatieve materialen zoals deze draagt bij aan de waterdichtheid en levensduur van je dak.

Om ervoor te zorgen dat je alles bij de hand hebt, bieden veel leveranciers complete epdm pakketten aan. Deze pakketten bevatten vaak alle benodigde materialen voor de installatie van je dak, inclusief gedetailleerde instructies. Zo ben je verzekerd van een correcte installatie en kan je jarenlang genieten van een topkwaliteit dak boven je hoofd.